Vlasnik ste firme? Saznajte kako otvaranjem paušalnog obrta možete uštedjeti 44.144 kn godišnje

Porezno opterećenje kada vlasnik firme isplaćuje sebi dobit

Nakon što se utvrdi porezna osnovica, državi se prvo mora platiti porez na dobit. Postoje dvije stope, za promet do 3 milijuna HRK porezna stopa iznosi 12%, za promet iznad toga 18%. Nakon plaćanja poreza na dobit, vlasnik odlučuje da li će preostali iznos zadržati u firmi ili će si  isplatiti. Ako se odluči na isplatu, dužan je platiti porez na dohodak od 12% i prirez u visini ovisno o mjestu stanovanja, što za grad Zagreb iznosi 18%. Kada se izračuna kumulativno porezno opterećenje na primjeru grada Zagreba za slučaj prometa do 3 mil HRK iznosi 24,46%, a za promet veći od 3 mil HRk iznosi 29.61%.

Prikaz poreznog opterećenja prilikom isplate dobiti vlasniku firme:

Što je to paušalni obrt?

Ukratko, paušalni obrt je samostalna poduzetnička djelatnost kod koje se porez ne utvđuje u odnosu na visinu dohotka (razlike primitaka i izdataka) kao kod običnog obrta već se porez utvrđuje u paušalnom iznosu. Uvijeti da se obrt paušalno oporezuje je da godišnji primici ne prelaze 300.000 kn. Taj iznos predstavlja i granicu ulaska u PDV sustav, tako da u slučaju da se prijeđe ta granica dohodak se počinje oporezivati stopama poreza na dohodak (24% do 210.000 godišnje, 36% iznad toga) što u najvećem broju slučajeva znatno uvećava porezne obveze. Granica se utvrđuje na mjesečnoj razini, što znači da ako je osoba otvorila obrt u sedmom mjesecu i posluje 6 mjeseci, tj 1/2 godine iznos limita je 1/2, tj 150.000 kn.

Ukupno iznos paušalnog poreza na razini godine u slučaju da obrt ostvari maksimalnih 149.500 kn iznosi 2.691 kn.

Usporedba poreznog tereta u oba slučaja na primjeru ukupnih primitaka, tj dobiti u iznosu od 149.500 kn može se vidjeti na slici. Ukupna porezna optimizacija iznosi 44.144 kn.

 

 

Za sve dodatne informacije o daljnjim koracima, statusu zaposlenja i sl. nazovite nas na 098 1382 346 kako bi dogovorili termin besplatnog sastanka.

Ovdje možete pogledati te iskoristiti sve naše kalkulacije za poduzetnike