Dru┼ítvo s ograni─Źenom odgovornosti (d.o.o.) i Jednostavno dru┼ítvo s ograni─Źenom odgovornosti (j.d.o.o.) predujam dobiti vlasnicima mo┼że isplatiti u teku─çoj godini za teku─çu godinu. ┼áto zna─Źi da premda jo┼í nije zavr┼íena godina, za 2021. godinu vlasnik si mo┼że isplatiti tzv. predujam dobiti u teku─çoj 2021. godini.

Prije same isplate predujma dobiti potrebno je sastaviti privremeni ra─Źun dobiti i gubitka. Ukoliko ra─Źun pokazuje dobit, Dru┼ítvo mo┼że isplatiti predujam dobiti:

  • D.o.o. mo┼że isplatiti predujam dobiti do iznosa iskazanog u privremenom ra─Źunu dobiti i gubitka.
  • Kod j.d.o.o. postoji obveza uno┼íenja 25% dobiti u zakonske rezerve, tako da bi kod njih iznos dobiti iz privremenog ra─Źuna dobiti i gubitka trebalo umanjiti za tih 25%, odnosno iznos predujma dobiti koji si vlasnici mogu isplatiti manji je za 25% od iznosa dobiti iz privremenog ra─Źuna dobiti i gubitka.

Dru┼ítvo pri isplati predujma mora obra─Źunati i platiti porez na dohodak od kapitala po stopi od 10% uve─çan za pripadaju─çi prirez (vlasnik je hrvatski rezident). Tako─Ĺer potrebno je sastaviti i Odluku o isplati predujma dobiti.

Ako je vlasniku ispla─çen predujam dobiti, a po isteku godine utvr─Ĺena je dobit u manjem iznosu, nastala razlika smatra se dohotkom od kapitala po osnovi izuzimanja vlasnika i oporezuje se po stopi od 30% uve─çanoj za pripadaju─çi prirez.