Ugovor o radu i izvanredni otkaz

Zasnivanje radnog odnosa

 

Radnik i poslodavac mogu zasnovati radni odnos na odre─Ĺeno ili neodre─Ĺeno vrijeme.

Poslodavac i radnik mogu produ┼żavati ugovor o radu zasnovan na odre─Ĺeno vrijeme do maksimalno tri godine u neprekinutom trajanju od dana zasnivanja radnog odnosa. Neprekinutim trajanjem radnog odnosa se smatra radni odnos koji traje u odre─Ĺenom razdoblju do tri godine bez prekida ili s prekidima izme─Ĺu radnih odnosa kra─çim od dva mjeseca kod istog poslodavca.┬á

Ukoliko po isteku ugovora o radu na odre─Ĺeno vrijeme obje strane pre┼íutno nastave obavljati djelatnost smatra se da je radni odnos zasnovan na neodre─Ĺeno vrijeme.

Radni odnos zasnovan na neodre─Ĺeno vrijeme obvezuje radnika i poslodavca dugoro─Źno i bez roka trajanja.┬á

Radni odnos zasnovan na odre─Ĺeno vrijeme prestaje:

  • istekom vremena na koje je sklopljen,┬á
  • redovitim putem sporazumom radnika i poslodavca
    • Va┼żno je napomenuti da je ─Źlankom 118. Zakona o radu (NN 93/14, 127/17, 98/19) definirano da se ugovor o radu na odre─Ĺeno vrijeme mo┼że redovito otkazati samo ako je takva mogu─çnost otkazivanja predvi─Ĺena ugovorom.
  • izvanrednim otkazom.┬á

 

Izvanredni otkaz

 

Sukladno ─Źlanku 116. Zakona o radu (93/14, 127/17, 98/19) ugovor o radu sklopljen na odre─Ĺeno ili neodre─Ĺeno vrijeme mo┼że se izvanredno otkazati:┬á

  • ukoliko poslodavac ili radnik imaju opravdan razlog za otkaz bez obveze po┼ítivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka, ako zbog osobito te┼íke povrede iz radnog odnosa nastavak istog nije mogu─ç.

Va┼żno je napomenuti da se ugovor o radu mo┼że izvanredno otkazati u roku od petnaest dana od nastanka doga─Ĺaja na kojem se temelji otkaz.┬á

Zakon o radu ne navodi izrijekom ┼íto bi bili opravdani razlozi za izvanredan otkaz,┬á ali prate─çi sudsku praksu mo┼żemo ustvrditi da bi opravdani razlozi bili u slijede─çim situacijama:

  • radnik ima pravo izvanredno otkazati ugovor o radu ukoliko poslodavac ne ispunjava obveze odre─Ĺene sklopljenim ugovorom (ne ispla─çuje pla─çu, prisiljava radnika na prekovremeni rad za koji ne ispla─çuje pove─çanu pla─çu, radniku ne osigurava primjere uvjete za rad, ne dopu┼íta kori┼ítenje godi┼ínjeg odmora, u komunikaciji s radnikom koristi neprimjeren rje─Źnik i sli─Źni razlozi koji bi se smatrali te┼íkom povredom radnog odnosa i dostojanstva radnika.
  • poslodavac ima pravo izvanredno otkazati ugovor o radu ukoliko radnik sustavno ne izvr┼íava svoje radne obveze, ne po┼ítuje radno vrijeme, otu─Ĺuje imovinu tvrtke, izaziva konflikte u radnom okru┼żenju, na radnom mjestu odbija koristiti sredstva za siguran rad te ne po┼ítuje odluke i propise poslodavca, neopravdan nedolazak na posao bez obavje┼ítenja poslodavcu.
  • sukladno ─Źlanku 37. Zakona o radu (93/14, 127/17, 98/19), radnik je du┼żan u ┼íto kra─çem roku, a najkasnije u roku od tri dana poslodavcu dostaviti potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad.

Prije otkazivanja ugovora o radu uvjetovanog pona┼íanjem radnika poslodavac bi trebao radnika pisano upozoriti na propuste i ukazati mu na mogu─çnost otkaza u slu─Źaju nastavka povrede odredbi ugovora o radu i radnog odnosa, osim ukoliko postoje opravdane okolnosti (npr. nedolazak na posao) zbog kojih nije opravdano o─Źekivati pismeno upozorenje od strane poslodavca.

Otkaz ugovora o radu mora biti u pisanom obliku. Poslodavac mora u pisanom obliku obrazlo┼żiti razlog otkaza. Otkaz se mora dostaviti osobi kojoj se otkazuje uz potpis o preuzimanju. Ukoliko radnik odbija preuzeti otkaz osobno, potrebno je poku┼íati mu dostaviti otkaz preporu─Źenom po┼íiljkom uz potvrdu o preuzimanju.┬á

Zakon o radu ne definira kada radniku prestaje radni odnos u situaciji kada ne ┼żeli preuzeti otkaz, no sudska praksa poja┼ínjava da radniku radni odnos prestaje s datumom kada poslodavac zaprimi potvrdu o preuzimanju otkaza ili datumom povrata po┼íiljke ukoliko radnik ne preuzme otkaz. Za dane koje je radnik bio u radnom odnosu, a nije dolazio na posao poslodavac mora platiti doprinose na najni┼żu zakonsku osnovicu za pla─çu bez isplate neto pla─çe radniku.