Firma ili obrt?

Razmišljate o vlastitom biznisu? Pitanje koje Vam se nameće samo od sebe je pravni okvir Vašega poduzetničkog plana.

Dva temeljna okvira poduzetništva u Hrvatskoj su obrti i firme (društvo s ograničenom odgovornošću). Svaka od njih ima svoje pozitivne i negativne aspekte koje je nužno uzeti u obzir.

Osnovne razlike:

  • Kod obrta primici se evidentiraju u trenutku naplate, dok kod firme prihod nastaje u trenutku izdavanja računa
  • Kod obrta nema temeljnog kapitala, kod d.o.o.-a je minimalno 20.000 kn. Iznimka su jednostavna trgovačka društva s početnim minimalnim kapitalom od 10 kn.
  • Troškovi osnivanja ispod 700 kn za obrt, oko 4.000,00 kn za d.o.o.
  • Jednostavnije i jeftinije knjigovodstvo za obrt.
  • Kod obrta odgovarate cijelom svojom privatnom imovinom za neuspjeh poslovanja, za razliku od društva s ograničenom odgovornošću koje i ima naziv koji ukazuje da ste odgovorni do iznosa unešenog kapitala.
  • Jednostavnije zatvaranje obrta.
  • Kod d.o.o.(firme) su puno skuplje promjene adrese, djelatnosti i dr. Preporučujemo da odmah kod registracije registrirate na što više djelatnosti jer će vas buduće izmjene koštati, a kod osnivanja je obično ista cijena bez obzira na broj djelatnosti.

Razlika ima dosta, bitno je da Vi dobro isplanirate aktivnosti i da u skladu s njima donesete odluku, obrt ili firma. Kada to odlučite, bitno je hoćete li ući u sustav PDV-a ili ćete za početak ostati izvan tog sustava. Ako ćete ući u investicije, onda Vam je bitno da ste u sustavu PDV-a kako bi sav plaćen PDV iskoristili kao predporez. Hoćete li automobil nabavljati na firmu/obrt ili koristiti vlastito vozilo? Jesu li aktualni neki poticaji za koje biste mogli kvalificirati ili je otvoren koji natječaj za sredstava EU fondova?