Firma ili obrt?

Razmi┼íljate o vlastitom biznisu? Pitanje koje Vam se name─çe samo od sebe je pravni okvir Va┼íega poduzetni─Źkog plana.

Dva temeljna okvira poduzetni┼ítva u Hrvatskoj su obrti i firme (dru┼ítvo s ograni─Źenom odgovorno┼í─çu). Svaka od njih ima svoje pozitivne i negativne aspekte koje je nu┼żno uzeti u obzir.

Osnovne razlike:

  • Kod obrta primici se evidentiraju u trenutku naplate,┬ádok kod firme prihod nastaje u trenutku izdavanja ra─Źuna
  • Kod obrta nema temeljnog kapitala, kod d.o.o.-a je minimalno 20.000 kn. Iznimka su jednostavna trgova─Źka dru┼ítva s po─Źetnim minimalnim kapitalom od 10 kn.
  • Tro┼íkovi osnivanja ispod 700 kn za obrt, oko 4.000,00 kn za d.o.o.
  • Jednostavnije i jeftinije knjigovodstvo za obrt.
  • Kod obrta odgovarate cijelom svojom privatnom imovinom za neuspjeh poslovanja, za razliku od dru┼ítva s ograni─Źenom odgovorno┼í─çu koje i ima naziv koji ukazuje da ste odgovorni do iznosa une┼íenog kapitala.
  • Jednostavnije zatvaranje obrta.
  • Kod d.o.o.(firme) su puno skuplje promjene adrese, djelatnosti i dr. Preporu─Źujemo da odmah kod registracije registrirate na ┼íto vi┼íe djelatnosti jer ─çe vas budu─çe izmjene ko┼ítati, a kod osnivanja je obi─Źno ista cijena bez obzira na broj djelatnosti.

Razlika ima dosta, bitno je da Vi dobro isplanirate aktivnosti i da u skladu s njima donesete odluku, obrt ili firma. Kada to odlu─Źite, bitno je ho─çete li u─çi u sustav PDV-a ili ─çete za po─Źetak ostati izvan tog sustava. Ako ─çete u─çi u investicije, onda Vam je bitno da ste u sustavu PDV-a kako bi sav pla─çen PDV iskoristili kao predporez. Ho─çete li automobil nabavljati na firmu/obrt ili koristiti vlastito vozilo? Jesu li aktualni neki poticaji za koje biste mogli kvalificirati ili je otvoren koji natje─Źaj za sredstava EU fondova?