Novim Zakonom o radu koji je stupio na snagu 07.08.2014.otvara se još jedna mogućnost zapošljavanja radnika.

Radi se o odredbi Zakona (─Źlanak 61. Zakona o Radu ) koja dozvoljava zapo┼íljavanje radnika, koji je ve─ç zaposlen kod jednog poslodavca na puno radno vrijeme, na tzv. dopunski rad kod drugog poslodavca.

Dopunski rad je zapo┼íljavanje radnika koji radi puno radno vrijeme kod jednog poslodavca na jo┼í maksimalno 8 sati tjedno rada kod drugog poslodavca. No, napominjemo, dopunski rad smije iznositi sveukupno 180 sati rada godi┼ínje. To zna─Źi da se prilikom prijave treba pripaziti da li se sklapa Ugovor o radu na odre─Ĺeno ili neodre─Ĺeno vrijeme.

Dopunski rad na odre─Ĺeno vrijeme

Npr. ako radnik radi 8 sati tjedno, a smije raditi 180 sati godi┼ínje, to zna─Źi da ─çe smjeti raditi na ugovor na odre─Ĺeno na 6 mjeseci ( izra─Źun: 180h/godi┼ínje : 8 sati tjedno =22,5 tjedna u godini : 4 tjedna u mjesecu= 5,6 mjeseci).

Dopunski rad na neodre─Ĺeno vrijeme

Ukoliko ┼żelite zaposliti radnika na neodre─Ĺeno vrijeme, tada ─çe radnik smjeti raditi samo 3 sata tjedno (izra─Źun: 180h/godi┼ínje : 52 tjedna/godini = 3 sata tjedno)

┼áto se ti─Źe prijave radnika potrebno je imati sljede─çe:

  • Pisanu izjavu/suglasnost poslodavca kod kojeg je radnik zaposlen na puno radno vrijeme da je poslodavac suglasan da radnik radi na dopunskom radu kod drugog poslodavca.
  • Prijava radnika na MIO
  • Prijava radnika na ZO
  • Ugovor o radu na odre─Ĺeno ili neodre─Ĺeno (izra─Źun obja┼ínjen ranije) koji se popunjava na na─Źin kao da radnik radi nepuno radno vrijeme

Tako─Ĺer Vam napominjemo da radniku na dopunskom radu mo┼żete isplatiti i tro┼íak prijevoza i regres ukoliko to ┼żelite. Potrebno je samo napisati ”Odluku o isplati regresa i tro┼íku prijevoza za radnika na dopunskom radu”.  Naravno, potrebno je pripaziti da se obje firme u kojima radnik radi ne nalaze na istoj adresi.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno nas kontaktirajte.